Tapetsera papperstapet

Den mest klassiska formen av tapet är papperstapet. Således har du möjlighet till större mönster- och färgvariation när du väljer detta tapetmaterial. Den stora skillnaden gentemot andra tapetmaterial är att du penslar limmet på tapetvåden istället för på väggen när du tapetserar med papperstapet. Här ger vi dig några tips på hur du ska tapetsera papperstapet.

Vad är en papperstapet?

Det är en tapet gjord av papper som började användas på 1500-talet. Syftet var att efterlikna lyxiga väggbeklädnader såsom läder och textilvävnader. Pappersrullar handmålades först och trycktes senare med ett mönster eller motiv.

Hur tapetserar man med papperstapet?

När du ska sätta upp papperstapet penslar du lim på själva tapeten. Eftersom papperstapeten kan krympa av limmet är det viktigt att du ger våden ett par centimeters marginal i över- och underkant när du mäter upp längden på våden. Lägg tapeten på ett bord med baksidan uppåt och skär ut rätt längd med en vass tapetkniv. Märk våden med en uppåtgående pil på baksidan för att komma ihåg riktningen. Stryk ut rikligt med lim på vådens baksida och vik sedan ihop kortsidorna mot mitten. Låt därefter tapeten svälla i fem till sju minuter. Sedan vecklar du försiktigt ut tapeten och sätter upp den väggen. Tänk på att tapeten är ganska skör i vått tillstånd.

Papperstapet vilket lim?

Det är viktigt att du väljer rätt tapetlim till papperstapet. Det vanligaste tapetklister till papperstapet är ett så kallat vävlim. Det bästa är dock att läsa av märkningen på tapetrullen då den informerar om vilket lim som passar just den tapet du har köpt.

Anlita oss på K3 Måleri

Det är inte svårt att tapetsera med papperstapet om du tar fasta på våra tips. Om du trots allt känner dig osäker kan vi utföra tapetsering åt dig. Våra priser för målare & tapetsering finns här. Eftersom vi inte tar betalt per timme utan vi tar betalt per projekt så kommer du att få en skräddarsydd offert för ditt projekt. Allt detta görs för din säkerhet, så du som kund inte får någon oväntad faktura.