Måla väggar

Ny färg på väggarna lyfter helhetskänslan. Med en ljusare kulör kan du få rummet att verka större. Förutom att du får en annan lyster i rummet är nymålade väggar lättare att hålla rent. Det är således en investering att måla väggar inomhus som är mödan väl värd. Med rätt planering och förarbete är det inte heller särskilt svårt att få ett bra resultat. Här går vi igenom de viktigaste momenten när du ska måla en vägg.

Hur målar man väggar inomhus?

Det är mycket som ska göras innan du kan måla om din vägg. Det är först när du har gjort för- och underarbetet kan du måla. Börja med att måla alla kanter med en pensel. Måla även runt element, kontakter, karmar, foder, lister med mera. Först därefter kan du rolla på väggen. Kom ihåg att måla uppifrån och ned. Glöm inte att skydda de ytor som du inte vill ska få färg.

Måla väggar steg för steg

När du ska måla väggar själv är det viktigt att arbetet utförs i rätt ordning. I normala fall följer du följande sekvens:

  1. Underarbete – förbered väggen genom att spackla och slipa
  2. Rengöring – sopa bort slipdamm från väggar och dammsug golvet
  3. Måla trädetaljer – lister, foder, dörrkarmar
  4. Måla med pensel – kanter, runt element och kontakter
  5. Tejpa – skydda lister och trädetaljer
  6. Rolla – måla uppifrån och ner samt se till att inte måla där färgen torkat

Underarbete

För att resultatet ska bli bra är underarbetet viktigt. Spackla alla hål och ojämnheter. Om du tänker måla ovanpå en gammal tapet måste du se till att den sitter ordentligt fast. Hyvla sedan av skarvarna för att ge en slät yta. Desto noggrannare underarbete, desto bättre resultat.

Måla innervägg vi svalare temperatur

Du kan måla innerväggar vid vilken tid på året som helst men det svalare halvåret är att föredra. Det beror på att det är bra med en lägre temperaturen när du målar inomhus. Vid 15 grader flyter färgen ut bättre och resultatet blir därför snyggare.

Måla rak kant mot tak

För att kunna måla en rak kant mot taket behöver du en mindre pensel och en liten roller. Börja med att måla en kant med penseln så nära taket som du kan. Därefter målar du med den lilla rollerna så tätt intill kanten och taket som möjligt. På så sätt skapar du en bredare färgkant mellan taket och väggen som du sedan målar med den stora rollern.

Måla vägg utan ränder

För att undvika ränder är det viktigt att måla vått i vått. Det innebär att du inte drar rullen eller penseln på ställen där färgen redan har torkat. För att underlätta att det inte sker är det bäst att du delar in väggen i rutor. Börja till exempel uppe i högra hörnet och arbeta dig nedåt i ett fält. Gå därefter tillbaka till toppen av väggen och fortsätt på samma sätt bredvid det fält du redan målat.

Grundmåla vägg

Beroende på väggens material eller tidigare färg är det ofta bra att måla väggen med en grundfärg. Det gäller speciellt om du målar på tidigare obehandlade ytor eller på en tapet. Grundfärgen gör att täckfärgen fäster bättre på ytan. Således blir resultatet bättre.

Bättringsmåla vägg

Ibland kanske du bara vill bättra på mindre partier som kanske blivit smutsiga eller blekts av solen. Vid sådana tillfällen är det oftast bäst att måla om hela väggen. Det är nämligen svårt att få ytan att se enhetlig ut eftersom den nya färgen kommer ha en helt annan lyster än den gamla.

Måla på bredspacklad vägg

När du har bredspacklat en vägg måste du slipa den först. Därefter borstar du av slipdammet från väggen och dammsuger sedan vägg och golv. Slutligen målar du med en grundfärg. Det beror på att grundfärgen gör så att täckfärgen fäster bättre.

Vi målar åt dig

Ifall du känner dig tryggare i att låta en professionell målare göra jobbet utför vi det åt dig. Vi är alltid noggranna med underarbetet. Eftersom det kan dra ut på tiden tillämpar vi pris per projekt. Då behöver du inte oroa dig för att det blir dyrare än kostnaden vi kommit överens om ifall målandet drar ut på tiden. Våra priser för målare & tapetsering finns här:. Tänk på att du kan använda ditt ROT-avdrag när du anlitar våra tjänster. Vi har ansvarsförsäkring och tillämpar resultatgaranti. Så du kan vara säker på att du blir nöjd med resultatet.

Hur målar man vägg mot tak?

Måla med en liten roller och en pensel. Först gör du en skarp kant med penseln så nära taket som möjligt. Därefter målar du med din lilla rollern så nära kanten och taket du kan.

Måla lister eller vägg först?

Det är bättre att måla lister och andra trädetaljer först eftersom de är lättare att täcka över när de väl har torkat. För att skydda golvet när du målar listen kan du sticka in ett pappersark som du låter följa penseln.

Vad behövs till underarbetet?

Du behöver maskeringstejp, spackel och spackelspade, slippapper och eventuellt renoveringstapet. En stege och skyddsplast att lägga på golvet är också bra att ha till hands.

Vad behövs för att måla väggar?

För att måla behöver du förutom färg också roller och penslar i olika storlekar. En teleskopstång för att nå och en fyrkantig spann att hälla färgen i.

Hur tejpar man?

Använd långa remsor så du får raka linjer. Dra därefter två fingrar över tejpen så att den fäster ordentligt. Dra loss tejpen så snart du kan för att undvika att klistret härdar.

Vad kostar det att måla väggar?

Det beror helt på arbetets art, vilket material som krävs och hur lång tid det tar. Alla måleriprojekt skiljer sig åt i hur mycket för- och underarbete som behöver göras. Således går det inte att ge en generell kostnad.

Hur målar man vägg i trappa?

Du använder samma teknik som när du skall komma åt att måla vägg mot tak. Eftersom det kan vara svårt att nå i en trappa och det inte heller är möjligt att ställa en stege på ett säkert sätt finns det speciella byggnadsställningar anpassade till trappor. Dessa kan hyras hos byggnadsfirmor.