Måla tak

Ett nymålat tak ger ditt rum ett lyft. Det gör stor skillnad på totalupplevelsen och höjer trivseln i bostaden. Du märker i synnerhet hur viktigt taket är för helheten om du målat om väggarna. I kontrast mot de nymålade väggarna kommer taket nämligen att se smutsigt ut. Så överväg därför att även måla om taket när du vill måla om väggarna. Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska måla om ditt tak.

Måla tak inomhus

Det första du bör göra när du ska måla innertak är att skydda golv och väggar med täckpapp och skyddsplats. Du tömmer med fördel även rummet på möbler. Då blir det lättare att komma åt att måla. Ska du även måla väggarna börjar du alltid med taket.

Underarbete

Det är lika viktigt att göra ett noggrant underarbete på taket, precis som på väggar, för att få ett vackert resultat. Börja med att spackla sprickor och håligheter i taket. Slipa sedan till en jämn yta. Tvätta därefter innertak för att få en ren yta och ta bort slipdammet. Även om du inte ska spackla och slipa taket är det viktigt att tvätta tak innan målning.

Hur målar man tak bäst?

Efter underarbetet går du vidare med att rolla själva taket. Om du har tak med ren trägrund eller tak som är missfärgade av till exempel nikotin behöver du först måla med en grundfärg innan täckfärgen läggs på. Tänk på att dra långa rollerdrag och att följa ljuset riktning. Slösa med färgen och måla flera lager.

Vi målar åt dig

Om du tycker det låter krångligt att måla tak själv kan vi utföra jobbet åt dig. Kontakta oss och begär en offert. Våra priser för målare & tapetsering finns här.

Hur målar man tak?

Efter underarbetet går du vidare med att rolla själva taket. Om du har tak med ren trägrund eller tak som är missfärgade av till exempel nikotin behöver du först måla med en grundfärg innan täckfärgen läggs på. Tänk på att dra långa rollerdrag och att följa ljuset riktning. Slösa med färgen och måla flera lager.

Sänk temperaturen

När du målar inomhus är det en fördel att sänka temperaturen. Vid 15 grader flyter färgen ut bättre och torkar jämnare. Det ger ett bättre resultat.

Måla vägg mot tak

När du ska måla en rak kant mot tak målar du först en kant med en liten pensel. Måla därefter med en liten roller så nära kanten som möjligt. Därefter kan du måla med den stora rollern.

Måla tak riktning

Det är bäst om du målar taket i ljusets riktning. Börja således vid fönstren och måla in mot mitten. Anledningen till detta är att rollerdragen kommer bli mindre påtagliga när de följer ljuset.

Måla ner taket på väggen

Om du vill få ner takhöjden något är ett tips att måla ned en del av taket på väggen. Det viktiga att tänka på då är att mätta överlappningsområdet med färg så att färgerna inte flyter ut i varandra. På så vis får du en skarpare linje.

Måla taklister

Det sista du gör är att måla taklisterna. Använd en pensel och stryk ut färgen jämt. Börja en bit in på listen och måla ut mot hörnen. Om du vill att listerna ska ha samma struktur som taket kan du måla ner över listerna med rollern.

Måla tak utan dropp

Det är svårt att undvika dropp vid takmålning. Det finns dock ett knep så att du åtminstone slipper få händerna nersölade av droppande eller rinnande färg. Tejpa maskeringstejp på nedre delen av penselns eller rollerns handtag så undviker du att få dropp på händerna.

Måla furutak

Om du ska måla trätak inomhus behöver du först måla med en grundfärg. Det är för att ge en bättre fästgrund till täckfärgen. Måla två gånger med grundfärgen innan du målar med täckfärg.

Måla paneltak

Med paneltak gör du på samma sätt som furutak. Det vill säga du målar först med grundfärg två gånger. Därefter applicerar du täckfärgen.

Måla tak i badrum

Badrummet måste målas med våtrumsfärg. Det är en färg som står emot fukten som bildas i ett badrum eftersom mögelhämmande medel har tillsatts färgen. I övrigt går målningen till på samma sätt.

Vad kostar det att måla tak?

Det beror på takets storlek och hur mycket underarbete som krävs. Kontakta oss för mer information.

Vilket håll ska man måla tak?

Måla från fönstret in mot mitten för att måla i ljusets riktning. Då syns rollerdragen mindre.

Måla tak vad behövs?

Du behöver täckpapper och maskeringstejp, tvättsvamp och inomhustvätt, spackel, spackelskrapa och slippapper, fyrkantig hink, roller och förlängningsskaft, penslar, grundfärg och takfärg.

Hur ofta behöver man måla tak?

Det finns ingen generell regel om hur ofta du behöver måla om ett tak. Det beror på hur mycket smuts som når taket och hur ofta du målar om väggarna. Det är nämligen en fördel att måla om både tak och väggar vid samma tillfälle.

Hur målar man tak utan ränder?

Det viktiga är att du målar vått i vått, det vill säga inte målar där färgen redan torkat. Du undviker även ränder genom att ha tillräckligt mycket färg på rollern så att färgen täcker vid varje rollerdrag.