Måla på tapet

Det går bra att måla väggar på tapet. Men liksom vid alla målerijobb är det viktigt att du gör ett ordentligt för- och underarbete. När du ska måla en tapetserad vägg är det dessutom viktigt att du kontrollerar att den gamla tapeten sitter fast ordentligt på väggen. Det gör du genom ett så kallat vattentest. Sitter tapeten fast gör du samma underarbete som på en vägg som inte är tapetserad. Sen kan du kan måla direkt på din tapet. Kom ihåg att måla uppifrån och ned. Eftersom väggen blir som ny behöver du ofta även måla taket. Risken är annars stor att taket kommer se smutsigt ut i relation till de nymålade väggarna. Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska måla över tapet.

Testa om tapeten sitter fast

Det gör du genom att pensla väggen med mycket vatten. Om tapeten sväller och det bildas flera stora bubblor är det risk att samma sak kommer ske när du målar med vattenlöslig färg. I sådana fall kan inte tapeten dra tillbaka bubblorna när den torkat. Om det bildas många stora bubblor när du gör vattentestet är det därför bäst att ta bort den gamla tapeten helt och hållet.

Måla över mönstrad tapet

Det går bra att måla över mönstrad tapet. Men för att inte mönstret ska lysa igenom kan du behöva måla med en täckande grundfärg så att den gamla tapeten inte syns när väggen är målad. Annars gäller samma rekommendationer som när du ska måla en enfärgad tapet.

Måla med kalkfärg på tapet

Vi rekommenderar inte att du målar med kalkfärg på tapet även om det är möjligt. Anledningen till att kalkfärg inte fungerar bra på tapet är att sådan färg behöver ett sugande underlag. Om du trots allt vill försöka bör du först grundmåla med en mineralisk grundfärg. Annars kommer kalkfärgen aldrig att reagera på underlaget som den ska och resultatet blir därför inte lika hållbart.

Vi hjälper dig gärna

Vill du ha hjälp att måla på din tapet utför vi gärna arbetet åt dig. Vi är alltid mycket noggranna med underarbetet. Det är oftast det som tar längs tid. Eftersom vi tar betalt per projekt istället för timme behöver du inte oroa dig om jobbet tar längre tid än planerat, priset ändras inte. Våra priser för målare & tapetsering finns här: När du anlitar oss kan du använda ditt ROT-avdrag. Eftersom vi har ansvarsförsäkring och tillämpar resultatgaranti kan du vara säker på att du blir nöjd med resultatet.

Måla på tapet – skarvar

För att inte skarvarna ska lysa igenom är det viktigt att slipa ner dessa. Du kan ibland behöva skära bort skarvarna med en så kallad tapethyvel. Skär antingen bakifrån skarven eller mot skarven. Det beror på vad som är bäst för just den tapet du har på väggen. Efteråt lägger du på ett tunt lager med spackel för att fylla ut håligheter. Ta bort överflödigt spackel med en spackelspade och slipa till en jämn yta.

Måla på gammal tapet

Det går utmärkt att måla på gammal tapet om den sitter fast ordentligt på väggen. I annat fall tar du bort lösa partier eller hela tapeten om det behövs. Tänk på att spackla hål och andra ojämnheter liksom att hyvla skarvarna. Du bör även slipa tapeten så att ytan blir slät. Ta även bort lister och kontakter.

Måla på strukturtapet

När du målar på en strukturtapet ska du inte spackla hål eller slipa skarvar. Det beror på att du då får en slät yta vilket skiljer sig från strukturen. Vill du däremot inte behålla strukturen spacklar och slipar du tapeten för att få en slät yta.

Måla på renoveringstapet

Du målar på en renoveringstapet på samma sätt som en gammal tapet. Således är det viktigt att slipa ner skarvarna för att ytan ska bli slät. En renoveringstapet ger en bra grund och gör dessutom att det går åt mindre färg. Den passar bra att använda på ojämna ytor som till exempel strukturtapet när du vill dölja strukturen.

Ta bort målad tapet

Om tapeten sitter hårt går det att ta bort gammal tapet med en värmepistol eller ett tapetupplösande medel. Ett annat knep är att pensla tapeten med ett rikligt lager tapetklister. Därefter täcker du ytan med plast. Efter ett par dagar tar du bort plasten och du kan nu skrapa bort den gamla tapeten.

FAQ

Kan man måla på tapet?

Ja, det går utmärkt att måla på tapet om du gör ett bra underarbete och tapeten sitter fast ordentligt på väggen.

Vad behöver man tänka på när man målar över tapet?

Det viktigaste är att tapeten sitter ordentligt fast så att det inte blir bubblor när du målar. Om det sker är det bättre att riva bort den gamla tapeten innan du gör underarbetet.

Hur många gånger kan man måla på tapet?

Så länge tapeten sitter ordentligt fast kan du måla obegränsat antal gånger.

Vad behövs för att måla på tapet?

Förutom de du behöver när du ska måla om en vägg, såsom roller eller pensel, spackelspade, spackel och slippapper, behöver du också en tapetskrapa och mattkniv.

Hur målar man på tapet?

När för- och underarbetet väl är gjort målar du på samma sätt som du målar en vägg. Måla uppifrån och nedåt.

Är det svårt att måla på tapet?

Nej, det är inte svårare än att måla en vägg. Det som kan vara lite svårare är för- och underarbetet eftersom det är viktigt att den gamla tapeten sitter fast ordentligt.