Måla hus

Att måla hus och fasader är ett ganska så stort och omfattande arbete. Att göra det på egen hand tar mycket tid. Du vill dessutom få ett bra resultat. För att uppnå ett bra resultat vid fasadmålning kräver det noggrannhet, erfarenhet och kunskap.

Vi på K3 Måleri står alltid redo att hjälpa dig med allt från att måla mindre hus och villor till större fasadarbeten. Våra målare och andra hantverkare innehar all den utbildning och kompetens som krävs för att måla hus och fasadmålning.

Tvätta fasad före målning

Många gånger kan en fasad blivit mycket sliten av väder och vind. Det tillsammans med en ofta mycket smutsig yta kräver en del underarbete innan huset kan målas. I det ingår alltid att tvätta fasaden samt applicera en primer för bättre fästyta.

Om fasaden är murad bör det inspekteras för att se om det finns några sprickor som bör åtgärdas innan det övriga arbetet kan ta vid. Detsamma gäller för träfasad som måste kontrolleras så att den är hel och att det inte finns några fuktskador eller murket trä. Om det är en mycket trasig träfasad krävs det att den åtgärdas med att eventuellt byta ut en del paneler eller spackla och fylla i sprickor.

En putsad fasad kan behöva ny puts för att få en hel och snygg yta. Inom K3 Gruppen har vi även snickare och murare, så du får tryggt och säkert alla tjänsterna från en och samma plats.

Att tvätta träfasad och murad fasad

En tvätt av fasaden är något innan målning är ett absolut måste. Det görs efter eventuella renoveringar på fasaden.

Båda typer av fasader bör tvättas med målartvätt eller en alg- och mögeltvätt. Gammal färg måste dessutom skrapas bort för att den nya färgen ska fästa bättre. Högtryckstvätt är inte att rekommendera eftersom den kan förstöra fasaden, särskilt på äldre hus.

Applicera primer på fasad

Efter tvätt sker det sista steget innan huset eller fastigheten kan målas. Det är att applicera en primer för att få en bättre yta där färgen fäster. Beroende på om det gäller en träfasad eller putsad fasad blir valet av primer olika.

En annan egenskap som primer har är genom att skapa en bättre fästyta också minska färgåtgång vid fasad målning.

Måla putsad fasad

När underarbetet och tvätten är gjord och fasaden är torr är dags för målning, vilket kan ske på olika sätt och med olika verktyg. Om det rör sig om att måla hus av mindre storlek kan allt från en kompressor till roller användas. Vid stora byggnader är det alltid stora kompressorer som sprutar den nya fasaden.

När vi ska måla en putsad fasad använder vi främst kalkfärg, KC-färg (kalkcement) eller silikatfärg, men det beror givetvis vilken färg som använts tidigare.

Måla om träfasad

Precis som med putsade fasader bör förarbetet vara gjort, fasaden tvättad och torr. Om det finns gammal färg ska även den slipas och ruggas upp för att den nya färgen ska fästa bättre, samt att lös färg ska ha skrapats bort.

Den färg vi normalt använder för att måla om träfasad är baserad på akrylat eller alkydolja, men återigen beror det på vilken färg huset har målats i tidigare.

Vad kostar det att måla fasad?

Det finns inget generellt pris för att måla hus eller fasad, eftersom det beror på storlek och färgval. Det första som sker är att vi gör ett besök och lämnar offert. Vi jobbar inte per timme, utan lämnar alltid ett fast pris per projekt. Våra priser för målare & tapetsering finns här.

När ska du måla fasad?

Det är dags att måla fasad eller måla hus om till exempel färgen har flagnat och det finns skador i fasaden är det med största säkerhet dags att renovera. Generellt håller en målad träfasad 10 – 15 år.

När det gäller livslängden på murad fasad brukar den generellt sett hålla 35 – 45 år. Naturligtvis finns det fasader som håller längre, vilket också alltid leder till en behovsanalys innan projektet inleds.

Tid på året när det är lämpligast att måla är från april till september, men när det inte är för varmt eller för fuktigt.

När kan man måla fasad efter tvätt?

Du ska vänta till fasaden är torr innan börjar måla väggar utomhus. Det kan ta en vecka eller två för fasaden att torka helt. I det flesta fall används även en primer, vilket gör att den också måste få fäste innan målning. Primer ska du inte applicera för lång tid innan målning, då smuts och damm gör att den förlorar sina egenskaper.

Kan man måla fasad när det regnar?

Det går att måla fasad när det regnar under förutsättning att du skyddar fasaden och håller den torr och ren. Det kan ske med exempelvis presenningar utvändigt på en byggställning. Men det är inte rekommenderat eftersom fukthalten är för hög.

Kan man måla fasad när det är kallt?

Ja, det kan du. Ommålning av fasad kan med vattenburen färg ske vid temperaturer ned till +5 grader. Med alkydoljebaserade färger kan måla hus vid temperaturer ned till -5 grader.

Behöver man bygglov för att måla om fasaden?

Normalt sett kan du måla om en villafasad utan bygglov. Större kontorshus eller kulturmärkta hus kräver oftast byggnadslov. Kan även vara nödvändigt för villor om stora ändringar sker och du väljer avvikande färg.