Tapetguide

Vad är tapeter?

Tapet är ett samlingsnamn på den beklädnad som täcker väggarna och kan bestå av olika material, såsom papper, plast, textil eller till och med läder. Att klä väggarna med papper eller textil är något som går tillbaka flera hundra år. I Sverige har det funnits tapettillverkning sedan 1700-talet. Sedan dess har både material och mönster varierat över tid, beroende på trender och smak. Idag dominerar papperstapeter men textila tapeter har åter blivit mer populära.

Vilka tapettyper finns det?

Det finns idag en uppsjö med olika tapeter. Givetvis finns det en stor variation när det gäller mönster och stilar på tapeterna men det finns också många typer av tapeter som har olika fördelar och egenskaper. De vanligaste tapeterna är non-woven, som består av polyester/cellulosa, eller papperstapet. Det finns också strukturtapeter och glasfiberväv, som behöver målas efter uppsättning på vägg.

Tapeter kan också ha en uttalad funktion, som exempelvis våtrumstapet. Den är speciellt framtagen för att skydda våtrum mot fukt och motverka att det blir skador. Renoveringstapet är, som framgår av namnet, en tapet som ska hjälpa till att ta bort ojämnheter på väggen så att du slipper spackla innan du sätter upp den synliga tapeten.

Vad ska man tänka på när man väljer tapet?

Välj tapet utifrån förutsättningarna. Textila tapeter, som vävtapet, är lite mer slitstarka och hållbara men kan vara lite svårare att sätta upp om du inte är erfaren. Ska du tapetsera ett våtrum är det en våtrumstapet du behöver. Ofta är den befintliga budgeten en faktor. Ett gott råd är att välja så bra kvalitet som din budget tillåter. Det lönar sig oftast i längden.

När du vet vilken typ av tapet du behöver är nästa steg att välja den färg eller det mönster som passar dig och din bostad bäst. Här kan du släppa loss din lekfullhet och kreativitet för att lyfta och förändra rummet.

Vilka tapeter är bäst?

Alla tapeter har sina specifika egenskaper och fördelar. Det som är bäst beror på vilket rum som ska tapetseras och vilka förutsättningar som finns samt vilka krav det ställer. Är du osäker är det bra om du kontaktar en målerifirma med gedigen erfarenhet. Vi kan svara på dina frågor och vägleda dig att göra ett bra val av en tapet som håller länge.

Vad kostar tapeter per kvadratmeter?

Kostnaden för tapet per kvadratmeter varierar stort beroende på sort och kvalitet. Det finns tapeter som kostar några hundralappar per rulle, medan mer exklusiva tapeter kan kosta tusenlappar. Du bör tänka på att det är fler kostnader som tillkommer vid tapetsering, exempelvis för tapetlim eller om du behöver göra omfattande förarbete.

Vad kostar tapeter till ett rum?

Kostnaden för att tapetsera ett rum beror givetvis på hur stort eller litet rummet är. Det beror också på vilken typ och kvalitet av tapet som du har valt. Skulle dessutom oturen vara framme och du behöver göra om arbetet kan kostnaden fördubblas. Därför kan det ibland vara billigare att anlita proffs för att göra jobbet. På så sätt garanteras du ett perfekt resultat till ett överenskommet pris. Våra priser för målare & tapetsering finns här. När du anlitar professionella målare får du alltid det resultat du förväntat dig. Vi är också ansvarsförsäkrade för din trygghet.